Spletni večer STRE(a)MENJA #05: Digitalne platforme in svoboda govora-med trgom in regulacijo

Predstavništvo Evropske komisije in Pritličje vabita na spletni večer STRE(a)MENJA #05: Digitalne platforme in svoboda govora: med trgom in regulacijo. 

Družbena omrežja lahko delujejo kot javni trg, kjer ljudje razpravljajo o aktualnih vprašanjih, dejansko pa so bolj podobna zasebnim trgovskim centrom, kjer lastniki oblikujejo in izvajajo pravila, na katera potrošniki pristanejo z vstopom.

Meje svobode govora ne izrisuje več pravni red, ampak digitalni velikani-nadnacionalne korporacije, ki lebdijo nad zakonodajnimi prostori držav.

Tako trg informacij, s katerim upravljajo korporacije, kot pravna ureditev, oblikovana v političnem procesu, sama po sebi nista imuna na nedemokratične tendence in želje po zagotavljanju koristi nosilcem moči.

Kako najti novo ravnotežje med svobodo govora in sovražnim govorom, pravnopolitičnimi in tržnimi odločitvami, kakšna je pri tem vloga civilne družbe, držav in EU bodo spregovorili v pogovoru, ki bo v živo predvajan na Facebooku, v četrtek, 8. aprila 2021, ob 20.00. 

Več o dogodku si lahko preberete tukaj

Vir: Predstavništvo Evropske komisije in Pritličje