Svetlobna gverila

Mednarodni festival Svetlobna gverila je posvečen produkciji in predstavitvi del sodobne vizualne in novomedijske umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. Eden izmed ciljev festivala je s svetlobnimi objekti, instalacijami in projekcijami ustvariti drugačno podobo mesta in približati sodobno umetnost širši publiki.

11. festival Svetlobna gverila se v letu 2017 osredotoča na temo Spomini. Letošnji festival se osredotoča na pomen in vlogo spomina, kakor se ta kaže bodisi na ravni posameznikove subjektivne izkušnje bodisi na širši družbeni ravni. Na festivalu sodelujoči umetniki se ozirajo k tehnični, umetniški in kulturni dediščini, ki jim služi kot vir navdiha, ali pa se podajajo na pot raziskovanja (lastne) preteklosti in izkušenj, s pomočjo katerih nemalokrat prevprašujejo tudi svojo identiteto.

Po odprtju razstave v galeriji Vžigalica in projektov na prostem v njeni okolici se festivalsko dogajanje, od 1. junija do 14. junija, seli na drug konec Ljubljane – v Palačo Cukrarne na Ambroževem trgu. Poleg serije postavitev v pritličju zgradbe se v Palači Cukrarna obetata še dve postavitvi na fasadi, otvoritveno dogajanje pa spremlja še predstavitev delavniških projektov, izvedenih z dijaki ljubljanske Srednje šole za oblikovanje in fotografijo oziroma v sklopu Laboratorija Svetlobna gverila.

Več si lahko preberete tukaj.

Več o festivalu pa najdete tukaj.