Svetovni dan duševnega zdravja 2021

10. 10. 2021 obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja.

Duševno zdravje je sestavni in ključen del zdravja posameznika, določa ga več psiholoških, bioloških in družbenih dejavnikov. Dobro duševno zdravje daje posamezniku možnost uresničevanja svojih kognitivnih in čustvenih zmožnosti, omogoča uspešnost v zasebnem, poklicnem in družbenem življenju ter je vir blaginje. Slabo duševno zdravje je povezano z nezdravim načinom življenja, s slabim telesnim zdravjem, s hitrimi družbenimi spremembami, s stresnimi delovnimi razmerami, z diskriminacijo, s socialno izključenostjo in s kršitvami človekovih pravic. Sedanje izredne razmere zaradi pandemije Covid-19 kažejo na pomembno vlogo duševnega zdravja na vseh področjih človekovega delovanja.

Duševno zdravje je tudi aktualna tematika na področju mladih, saj se je v zadnjem letu izrazito poslabšalo. Na to temo lahko prisluhnete podcastu “Ni nam vseen”, ki obravnava duševno stanje mladih v času pandemije.

Če potrebujete pomoč se lahko obrnete na:

 • Tom telefon: 116 111 Deluje vsak dan od 12.00 do 20.00. Kadarkoli jim lahko napišeš tudi e-pošto na tom@zpms.si ali se oglasiš v njihovi spletni klepetalnici: https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/
 • UNICEF Slovenija: 031 510 200 Če ne veš, na koga se obrniti, lahko pokličeš na to številko, ki bo do nadaljnjega UNICEF-ova “telefonska” varna točka, vsak dan od 9.00 do 17.00. Klic v duševni stiski: 015209900 Klic deluje v okviru UPK Ljubljana.
 • Svetovalci Klica v duševni  stiski so izobraženi za delo z ljudmi in še posebej usposobljeni za  pogovor z ljudmi, ki razmišljajo o samomoru. Na pomoč lahko pokličete ne  glede na vzrok vaše stiske. Pokličete lahko vsako noč med 19.00 in 7.00 zjutraj.
 • Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 24 ur na dan, vse dni v tednu, strokovno pomoč nudijo izkušeni  psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega  zdravja. S telefonom želijo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v  času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi  stiskami.
 • Če se znajdeš v stiski, lahko od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00 pokličeš na številko 041 662 132, kjer se ti bo oglasila mobilna psihosocialna svetovalka Mladih zmajev, lahko pa tudi pišeš na jerneja.munc@mladizmaji.si ali v klepetalnico: https://www.facebook.com/mladizmaji/
 • LEGEBITRA: 030 361 281 Za LGBTQ+ mlade, ki so se znašli_e v stistki,  ker nimajo varnega domačega okolja. Ponujajo pomoč pri urejanju  situacije in iskanju možnih rešitev. Pokličeš lahko vsak delovnik med  9.00 in 17.00 ali pa jim pišeš na e-poštni naslov svetovalnica@legebitra.si.
 • PSIHOSOCIALNA SVETOVALNICA:  Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente ter zaposlene je  namenjena vsem, ki se soočate z različnimi situacijami (na področju  medosebnih odnosov, študija, …). Več informacij lahko najdeš: https://www.pef.uni-lj.si/894.html?utm_medium=email&utm_source=newsletter_553&utm_campaign=kaj-lahko-naredim-zase-v-teh-negotovih-casih
 • Mladinski centri v Ljubljani izvajajo programe za mlade in so vam na voljo z  različnimi aktivnosti ter v kolikor potrebujete pomoč ali svetovanje: https://www.mrezaljubljana.si/

Odvila se bodo tudi izobraževanja in dogodki na temo duševnega zdravja:

 • Seminar: Duševno zdravje mladih v digitalnih okoljih
 • Regijski dogodek NIJZ ob svetovnem dnevu duševnega zdravja
 • Ranljivost: Med ustvarjalnostjo in duševnim zdravjem
 • Nacionalni trening: Duševno zdravje mladih