Svetovni dan Zemlje 2022

Dan Zemlje vsako leto od leta 1970 obeležujemo 22. aprila. Uradna tema za leto 2022 je Invest In Our Planet.

Prvi dan Zemlje je bil osredotočen na ZDA. Leta 1990 ga je Denis Hayes, prvotni nacionalni koordinator leta 1970, prevzel mednarodno in organiziral dogodke v 141 državah. Na dan Zemlje 2016 so Združene države, Združeno kraljestvo, Kitajska in 120 drugih držav podpisale pomemben Pariški sporazum. Ta podpis je izpolnil ključno zahtevo za začetek veljavnosti zgodovinskega osnutka pogodbe o varstvu podnebja, ki je bil sprejet s soglasjem 195 držav, prisotnih na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah leta 2015 v Parizu. Številne skupnosti so sodelovale v akcijah ob dnevu Zemlje, cel teden dejavnosti, osredotočenih na okoljska vprašanja, s katerimi se sooča svet. Na dan Zemlje 2020 je več kot 100 milijonov ljudi po vsem svetu praznovalo 50. obletnico tako imenovane največje spletne množične mobilizacije v zgodovini.

Tema dneva Zemlje 2022 je Invest in Our Planet in vključuje pet osnovnih programov: Veliko globalno čiščenje, Trajnostna moda, Podnebna in okoljska pismenost, Projekt Canopy, Hrana in okolje ter Global Earth Challenge. Več informacij je na voljo tukaj.

Mestna občina Ljubljana je objavila, da so ob svetovnem dnevu Zemlje v Družinskem centru Mala ulica izdali Gozdne zamislice, še eno knjižico iz zbirke spletnih knjižic z idejami za ustvarjanje z otroki. Aktivnosti so na voljo tukaj.