Teden možganov 2021: Človek ni otok

Slovensko društvo za nevroznanost –  SiNAPSA tudi letos organizira Teden možganov, ki se bo odvil prek spleta.

Rdeča nit Tedna možganov 2021 so odnosi – tema, ki je vedno aktualna, v teh časih pa morda še bolj.

V preteklem letu je večina ljudi zagotovo veliko razmišljala o odnosih. Pandemija COVID-19 je krepko zamajala ustaljeni ritem naših življenj in če je bilo včasih samoumevno, da se dobimo s prijatelji na koncertu, na pijači ali v kinu, od lanskega marca temu ni več tako.

Nujno potrebni ukrepi za zajezitev širjenja okužb so močno posegli v načine, na katere ustvarjamo in vzdržujemo odnose. Še vedno se učimo, kako v novi resničnosti, v kateri smo se znašli, zadostiti temeljni človeški potrebi po povezanosti.

Na Tednu možganov se bodo letos spraševali, kako socialni procesi in vedenje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem.

Zanimalo jih bo, kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo.

Poglobili se bodo v vprašanja o evolucijskem razvoju socialnih možganov ter razpravljali o psiholoških vidikih odnosa do sebe in drugih. Govorili bodo o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja.

Več o programu lahko najdete tukaj.

Vir: CNVOS