Z Brankom Sobanom o Pulitzerjevem nagrajencu Hishamu Matarju

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije boste na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev. 

V pogovoru z novinarjem in publicistom Brankom Sobanom se boste posvetili libijsko-ameriškemu pisatelju Hishamu Matarju in njegovi knjigi Vrnitev, O iskanju očeta v izgubljeni deželi (Mladinska knjiga 2017).

»Hisham Matar je imel devetnajst let, ko so ugrabili njegovega očeta in ga odvedli v zapor v Libiji. Nikoli več ga ni videl. Dvaindvajset let pozneje se je po padcu Gadafijevega režima lahko vrnil v domovino. V tej knjigi spominov nas avtor popelje na razsvetljujoče potovanje, tako fizično kot psihološko; na iskanje očeta in vnovično odkrivanje svoje domovine. Vrnitev, univerzalna in obenem globoko osebna pripoved, je dobitnica Pulitzerjeve nagrade 2017.«

Branko Soban je publicist, večletni dopisnik iz Moskve in z Bližnjega vzhoda, uveljavljeni novinar, borec za človekove pravice, kolumnist, zunanjepolitični komentator in poročevalec z zasedanj Sveta Evrope. Na dolgoletni novinarski poti, ki ga je zanesla na vse celine, je izostril glas, ki verodostojno in pronicljivo razgalja mnogotere nevralgične točke. Potem ko je vestno popisoval boleče, na človeku odtisnjene poteze avtokratske ruske oblasti, so mu prepovedali vstopiti v Moskvo, megalopolis tretjega sveta. V naboru izbranih intervjujev v dveh knjigah, Zločin brez kazni: Rusija, islam, Zahod in Kazen brez zločina: vojna, teror, upor, z drznimi premisleki drega v pogosto izrojene strukture, bledikaste politične prakse in opominja na tolikokrat na rob potisnjene pravice koloniziranih.

Dogodek je dostopen tukaj.