22. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Rdeče zore vas vabijo, da se jim pridružite na 22., tokrat v večji meri spletni, ediciji mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala!

Čeprav že komaj čakajo koncerte, diskusije in poplesavanje v živo, so se vseeno odločile_i, da se borba mora nadaljevati, pa čeprav iz varne razdalje.

8. marec je njihov praznik in prav je, da svoj prostor zavzamejo ženske* in kvir osebe ter predstavijo svoje umetniško, intelektualno, ustvarjalno in drugo tako ali drugače podcenjeno, a pomembno delo. 

Letošnji program je sestavljen iz razstave To jest wojna//To je vojna – Izbor protestnih plakatov vsepoljske ženske stavke, ki predstavi vlogo poljskih vizualnih umetnic v boju proti prepovedi splava, ki se ravno zdaj zaostruje. Vnovič bodo s portalom spol.si podelile_i nečastno “nagrado” bodeča neža za najbolj seksistično izjavo, vsak_a s svojim performansom se bosta predstavili_a tudi Federico Luz in Danijela Zajc. Slednja na festivalu sodeluje s predstavo Niti, ki je nastala v Cirkusarni NaokROG, enem od uničenih prostorov Avtonomne tovarne Rog. 

Na festivalu bosta nastopili tudi Ingver in GverilkII z glasbenim performansom v živo prek spleta in balans, ki bo z glasbenimi vložki dopolnil branje poezije, izvedeno v sodelovanju s platformo IGNOR. Festival bodo zaokrožile_i še s predavanjem Asje Novak: Albanske virdžine in s predstavitvijo kampanje za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva v model “samo ja pomeni ja” z Inštitutom 8. marec.

Več o programu si lahko preberete tukaj.

Vir: Redeče zore