Akcija “Prekolesarimo svet”: Skupaj za preprečevanje samomora

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vabi, da jim pridružiš in sodeluješ v akciji “Prekolesarimo svet” ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki poteka pod geslom skupaj za preprečevanje samomora.  

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci_ke z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, se ji pridružujemo že sedmo leto zapored. 

Namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Obenem pa želijo z akcijo vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi. Slednje izpostavlja tudi geslo Skupaj za preprečevanje samomora, ki poudarja pomen povezovanja, ki je ključnega pomena za preprečevanje samomora, saj le to zahteva prizadevanja mnogih: družine, prijateljev, sodelavcev, skupnosti, zdravstvenih delavcev, verskih voditeljev, politikov in vlade. S skupnimi močmi lahko tako vsi skupaj in vsak od nas prispevamo k zniževanju količnika samomora. 

V akciji lahko sodeluješ od 10. 9. do 10. 10. 2020, kolesariš lahko kjerkoli (doma, na poti v službo, v naravi, na počitnicah, na organiziranih kolesarskih dogodkih, v fitnesu…), udeležence_ke bodo povezovala socialna omrežja. 

Pred samim kolesarjenjem se ni potrebno registrirati. Da ti bodo lahko poslali potrdilo o sodelovanju, pa prosijo, da po končanem kolesarjenju izpolniš spletni obrazec (na voljo v kratkem) z tvojimi podatki in številom prekolesarjenih kilometrov. Obrazec lahko izpolniš po vsakem kolesarjenju sproti (četudi to pomeni, da ga izpolniš večkrat) ali pa prekolesarjene kilometre (v kolikor boš kolesaril_a večkrat) sešteješ in v obrazec ob koncu akcije vnesete skupno število nabranih kilometrov. 

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna, so za udeležence_ke pripravili tudi etikete za udeležence_ke z uradnim znakom akcije. Uradni znak akcije oziroma etiketo za udeležence lahko natisneš ter ga pripnete na oblačila ali kolo. 

Več informacij in etiketo lahko najdeš tukaj