Alkohol te lahko potegne še globlje

DrogArtov program Izberi sam je na voljo za vse, ki imajo v času epidemije težave s prekomerno uporabo alkohola.

Ponovna razglasitev epidemije je v ljudeh vzbudila precej neprijetnih in tesnobnih občutkov, ki spremljajo zapovedano socialno izolacijo in negotovo prihodnost. Že v prvem valu epidemije so rezultati spletne raziskave, ki so jo izvedli v Združenju DrogArt, pokazali, da se je zaradi slabšega psihičnega stanja ljudi povečala uporaba alkohola, kar je nedavno potrdila tudi raziskava Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami.

V drugem valu epidemije so se njeni socialni in ekonomski vplivi na duševno stanje še poglobili in so opazni predvsem pri najranljivejših skupinah prebivalstva, med katerimi so tudi uporabniki drog. Ker alkohol lahko prinaša kratkoročen učinek pomirjanja, lahko za marsikoga postane sredstvo za lajšanje akutnih in tudi dolgotrajnih težav. Na žalost pa takšen način reševanja težav vse skupaj samo še poslabša, saj lahko povzroča psihično in fizično odvisnost ter celo vrsto drugih posledic, med drugimi oslabljen imunski sistem, kar povečuje dovzetnost za okužbo s koronavirusom.

Izberi sam informira in nudi pomoč

Pri Združenju DrogArt so še dodatno okrepili svoj stik z mladimi preko kanalov, na katere epidemija ni imela tako močnega vpliva. Z animiranim TV-spotom Alkohol te lahko potegne še globlje in z okrepljenimi ozaveščevalnimi aktivnostmi na družbenih omrežjih in spletni strani opozarjajo, da alkohol ni dobra izbira za reševanje težav, in nudijo podporo vsem, ki se znajdejo v stiski zaradi čezmerne uporabe.

Nudijo informacije o zmanjševanju škode na področju alkohola, psihosocialno pomoč in terapevtsko obravnavo preko telefona, videokonference ali elektronske pošte, v skladu s spoštovanjem ukrepov za zajezitev epidemije pa tudi osebno.

Na njih se lahko obrnete vsi, ki imate sami težave z uporabo alkohola ali ima težave kdo od njihovih bližnjih, tudi starši, ki so zaskrbljeni zaradi uporabe alkohola pri svojem otroku ali se želijo samo dodatno informirati.

Telefonska številka za svetovanje Izberi sam: 030 346 327

Naslov e-pošte Izberi sam: info@izberisam.org.