Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2021

Na Bienalu tekstilne umetnosti BIEN 2021, ki bo od 26. maja do 14. avgusta potekal v Kranju, s spremljevalnimi razstavami pa tudi v Škofji Loki in Radovljici, se predstavlja čez 70 umetnic, umetnikov, kolektivov in študentskih projektov.

Poleg osrednjega razstavnega programa bienale vabi k obisku spletnih pogovorov z umetniki in simpozija o tekstilni dediščini in trajnostnih pristopih ter delavnic in sprehodov. Vodenim ogledom razstav tekstila, notranje opreme, videa in interdisciplinarnih projektov se v programu pridružujejo še zvočni sprehodi ob Savi.

Voda, vodna telesa, predvsem reke, in naravna dediščina predstavljajo enega od tematskih sklopov bienala. Dela iščejo inspiracijo v svojih spominih na določena mesta, prav poseben prostor na bienalu pa dobi Kranj in njegove arhitekturne značilnosti, kot so kranjski podzemni rovi, ki so postali inspiracija za serijo svetil.

Tematski sklop “Zadušitev nas z maskami, omejitvami in novo normalnostjo” pričakuje s selekcijo video programa, ki bo obiskovalce popeljal v svet imaginarnih bitij. Z maskami se na humoren način spopada islandska umetnica Ýrúrarí, ki jo boste spoznali tudi preko živega prenosa pogovora na spletu. V programu spletnih pogovorov z umetniki se bosta predstavila tudi eden najprepoznavnejših nizozemskih sodobnih umetnikov Rob Scholte in kanadska tekstilna in vizualna umetnica Tina Struthers. Poljska umetnica Dominika Krogulska-Czekalska s svojimi deli na bienalu opozarja na zlorabe pravic žensk in LGBTQ+ skupnosti, deli, ki sta tekstilna transparenta, je namreč ustvarila kot odziv na poljske proteste.

Več informacij o bienalu lahko najdete tukaj.

Vir: Layerjeva hiša