BIO 26: Odprti poziv za oblikovalski maraton

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je objavil odprti poziv za sodelovanje na 26. bienalu oblikovanja, ki bo potekal pod naslovom BIO 26 – Skupno znanje.

V ospredju tokratnega bienala je eden največjih izzivov našega časa – tema informacij in splošne krize na področju njihovega širjenja in uporabe.

BIO 26 želi zbrati najboljše ideje, ki raziskujejo načine, kako se ustvarjalno spopasti s to težavo oziroma se nanjo odzvati ter predlagati rešitve in alternative našemu trenutnemu ravnanju z informacijami in znanjem.

K sodelovanju so vabljeni oblikovalci, arhitekti, znanstveniki, umetniki, komunikologi, pedagogi, sociologi, skratka vsi državljani, ki želijo preučiti temeljne strukture proizvodnje in prenosa znanja v družbi od dobe razsvetljenstva naprej.

Letošnji bienale bo predstavil šest projektov, ki jih bomo izbrali v okviru oblikovalskega maratona (t. i. designatona). To bo intenziven, aktiven, “sprinterski” tridnevni dogodek, v okviru katerega bodo radovedni in motivirani posamezniki, oblikovalci in neoblikovalci, sodelovali pri oblikovalskih izzivih.

Izbrani sodelujoči bodo raziskovali resnične izzive, ki jih bo začrtala kuratorska ekipa bienala v sodelovanju s partnerskimi institucijami: muzejem, knjižnico, univerzo, botaničnim vrtom, domom za starejše občane ter časopisno hišo. Delo v skupinah bo potekalo pod mentorstvom šestih uglednih oblikovalcev, ki bodo vodili skupine do predstavitve na razstavi.

Po izbiri svojega izziva se bodo izbrani udeleženci aktivno udeležili prvega od dveh oblikovalskih maratonov; potekal bo maja v Ljubljani. Šest projektov, izdelanih do faze prototipa, ki se bodo na njem izkazali kot najboljši, bo prejelo sredstva za nadaljnji razvoj (od prototipa do izdelka) v okviru drugega oblikovalskega maratona, ki bo potekal julija v Ljubljani.

Rezultati raziskovalnega dela zmagovalnih izzivov bodo v okviru 26. bienala oblikovanja BIO 26 – Skupno znanje, med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020, predstavljeni na različnih lokacijah v Ljubljani, vzporedno z glavno razstavo, ki bo potekala v prostorih MAO. Predstavljena dela bo spremljal tudi katalog.

Rok za prijavo je 21. april 2019.

Več informacij o oblikovalskem maratonu in temi letošnjega bienala je na voljo tukaj.