Brezplačne vozovnice za potovanje po Evropi

Si star/stara 18 let? Te mika odkrivati Evropo? Potem je kot nalašč zate nova pobuda Evropske unije, ki se bo začela v kratkem.

Junija 2018 bo Evropska komisija 15 000 navdušenim mladim podelila večkratno vozovnico, s katero bodo lahko odkrivali Evropo. Potovanje omogoča mladim, da izkoristijo pravico do prostega potovanja, odkrijejo raznolikost Evrope, uživajo v njenem kulturnem bogastvu in spoznajo nove prijatelje z vse celine. Je tudi odlična priložnost, da lažje spoznajo sebe.

Ko kandidati vložijo prijavo, morajo biti stari 18 let (in ne 19) in biti državljani ene od držav EU. Potujejo lahko največ 30 dni in obiščejo do 4 različne države. Mogoče je potovati individualno ali v skupini. Potovanje je večinoma z vlakom. Evropski vlaki te popeljejo skozi čudovite pokrajine. Raznolika mesta in podobe pokrajine ti bodo pomagali odkriti in bolje razumeti raznolikost Evrope.

Za čim večji dostop bo večkratna vozovnica po potrebi omogočala tudi nadomestne načine prevoza, vključno z avtobusi in trajekti. Pri tem bo upoštevala okoljska vprašanja ter čas in razdaljo. V izjemnih primerih in kadar ni na voljo drugih prevoznih sredstev, bo dovoljeno potovati z letalom.

Prijave bodo zbirali dva tedna v juniju 2018 (kmalu bo na voljo več podrobnosti). Končni izbor bo potekal na evropskem mladinskem portalu, kjer bodo kandidati izpolnili spletni prijavni obrazec.

Izbrani udeleženci morajo začeti potovanje med julijem in koncem septembra 2018.

Opozarjamo, da Komisija krije le strošek večkratne vozovnice. Udeleženci sami krijejo stroške nastanitve, hrane in druge stroške.