DUM vabi na pogovor in predstavitev umetniških del

DUM društvo umetnikov vabi na pogovor in predstavitev umetniških del, ki bo v sredo, 20. decembra, ob 19. uri v Projektnem prostoru DUM na Kolodvorski 6 v Ljubljani.

Z umetnicami in umetnikom, Andreo Knezović, Ano Legčević, Izo Pavlina in Anžetom Severjem ter vodjo projekta Tevžem Logarjem, se bo pogovarjala Hana Ostan Ožbolt.

Pričujoči dogodek je mišljen kot zaključna točka razmisleka o možnosti za vzpostavitev modela dolgoročnega sodelovanja z mladimi avtorji, ki je poskušal preseči »ad hoc« predstavitve, ki največkrat, predvsem zaradi različnih interesov, ne izpolnijo pričakovanj vpletenih institucij ter umetnic in umetnikov. DUM društvo umetnikov je v letu 2014 k sodelovanju povabilo umetnice in umetnika mlajše generacije, Andreo Knezović, Ano Legčević, Izo Pavlina in Anžeta Severja, z namenom, da z njimi vzpostavi dolgoročno sodelovanje.

Glavni cilj tega večletnega projekta je bil zagotovitev pomoči pri produkciji in distribuciji novih umetniških del, s čimer so želeli opozoriti na pomanjkanje institucionalne produkcijske podpore mlajšim avtorjem, hkrati pa so želeli avtorje aktivno vplesti v razmerja z institucijami (tako javnimi zavodi kot nevladnimi organizacijami doma in v tujini) in jim omogočiti pridobivanje izkušenj za delovanje v sistemu sodobne umetnosti.

Pogovor z umetnicami in umetnikom ter vodjo projekta bo poskušal reflektirati sodelovanje, ki je v okviru DUM društva umetnikov potekalo med letoma 2014 in 2017, izpostaviti njegove pozitivne in negativne vidike, hkrati pa tudi ponuditi izhodišča, ki bi lahko pripomogla k izboljšanju in nadgradnji morebitnih sodelovanj z mladimi avtorji v prihodnosti. Pogovoru bo sledila predstavitev edicije umetniških del, ki so jih umetnice in umetnik koncipirali v preteklem letu in direktno zrcalijo interese s katerimi se ukvarjajo znotraj svoje umetniške prakse, produkcijsko pa so nastala ob pomoči DUM društva umetnikov.