Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Pred odhodom v tujino si uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kaj je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?

To je brezplačna izkaznica, s katero ste med začasnim bivanjem v kateri koli od 28 držav članic EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici upravičeni do nujne zdravniške pomoči pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, in sicer pod enakimi pogoji in za enake stroške (v nekaterih državah brezplačno) kot osebe, ki so v zadevni državi zavarovane. Kartico izda nacionalni ponudnik zdravstvenega zavarovanja.

Pomembno – evropska kartica zdravstvenega zavarovanja:

  • ni nadomestilo za turistično zavarovanje; ne krije stroškov zasebnega zdravstvenega varstva ali stroškov povratnega leta v domovino ali izgubljene/ukradene lastnine,
  • ne krije stroškov zdravstvenih storitev, če je razlog vašega potovanja načrtovano zdravljenje v tujini,
  • ne zagotavlja brezplačnih storitev. Ker so zdravstveni sistemi med državami različni, nekatere storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah.

Kdo lahko dobi kartico?

Da bi lahko dobili kartico, morate imeti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v kateri koli državi članici Evropske unije, v Islandiji, Lihtenštajnu, na Norveškem ali v Švici. Vsak član družine zavarovane osebe mora na potovanju imeti svojo kartico. Kartico lahko dobijo tudi državljani držav zunaj EU, ki zakonito prebivajo v EU in imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Vendar pa je ne morejo uporabiti za zdravstvene storitve na Danskem, v Islandiji, Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici.

Naročeno evropsko kartico boste prejeli v 4 delovnih dneh, v poletnih mesecih se zaradi povečanega števila naročil ta rok lahko podaljša.

Vir: ZZZS