Evropska spletna raziskava o uporabi drog 2021

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje obveščajo, da je Slovenija letos prvič pristopila k sodelovanju v mednarodni presečni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA).

Raziskava se sicer v letu 2021 v Evropi izvaja tretjič.

Cilj mednarodne raziskave je zbrati informacije o različnih vzorcih uporabe različnih drog, pogostosti uporabe, načinu uporabe ter količini uporabljenih drog med uporabniki drog.

Izvajala se bo v Sloveniji in drugih evropskih in sosednjih državah. Z zbranimi informacijami bodo dobili boljši vpogled v uporabo drog v Sloveniji in Evropi, s katerim bodo lahko prispevali k izboljšanju slovenskih in evropskih politik na področju drog.

Namen raziskave je bolje razumeti vzorce uporabe drog v evropskih in sosednjih državah. Za celovito sliko potrebujejo informacije oseb, ki uporabljajo droge.

V tej raziskavi lahko sodelujejo osebe, stare 18 let ali več, ki so v zadnjih 12 mesecih vsaj enkrat uporabile katero izmed naslednjih drog: konoplja (hašiš ali marihuana), kokain, ekstazi/MDMA, amfetamin, metafetamin, heroin ali katerokoli novo psihoaktivno snov.

Anketa ne predstavlja tveganj za udeležence. Je povsem anonimna in ne zajema podatkov, s pomočjo katerih bi lahko identificirali anketiranca. Podatki, navedeni v anketi, so zaupni.

Več o raziskavi lahko najdete tukaj.

Vir: NIJZ