Evropski dan jezikov

Evropsko leto jezikov (leta 2001) sta organizirala Svet Evrope in Evropska unija in je bilo uspešno pri vključevanju milijonov ljudi v 45 sodelujočih državah. Dogodki v okviru evropskega leta jezikov so obeležili jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujali učenje jezikov.
Zaradi uspeha, ki ga je imelo evropsko leto jezikov, je Svet Evrope razglasil, da bomo 26. septembra vsako leto praznovali kot evropski dan jezikov.

Osnovni cilji evropskega dneva jezikov so naslednji:

  • Opozarjanje javnosti na pomen učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo, z namenom spodbujanja večjezičnosti in medkulturnega razumevanja.
  • Zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi, ki jo je treba ohraniti in spodbujati.
  • Spodbujanje vseživljenskega učenja jezikov v šoli in izven nje, za potrebe študija, poklicnega dela, povečevanja mobilnosti ali za zabavo in izmenjavo.

Evropski dan jezikov lahko praznujete na veliko načinov, odvisno od časa in sredstev, ki jih imate na voljo.

Dogodki so lahko preprosti (kot na primer organizacija filmskega večera, kjer prikazujemo filme v drugih jezikih ali jezikovna kavarna, kjer ponudimo specialitete iz različnih držav), lahko pa so tudi bolj zahtevni (na primer dogodki, ki vključujejo več medijev). Koledar dogodkov vključuje vse dogodke, ki so bili objavljeni na spletni strani evropskega dneva jezikov vse od leta 2002 in predstavlja bogat vir zamisli. Na voljo je tudi prerez dogodkov na spletni strani, ki je ustrezno poimenovana poiščite zamisli.

Naj si bo majhen ali velik dogodek, osnovni princip je preprost:

  • poiščite dobro zamisel (dogodek kot je zabava, turnir, večerja),
  • organizirajte dogodek in ga oglašujte,
  • vnesite dogodek v našo bazo podatkov in
  • naj se dogodek zgodi!

Več o evropskem dnevu jezikov najdete tukaj.