Festival Migrantskega filma

Slovenska filantropija od leta 2010 svetovni dan beguncev (20. junij) obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Letošnji festival bo potekal od 15. do 20. junija v Ljubljani in drugih krajih.

Festival letos v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Festival prinaša zgodbe mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove, tiste, ki so pogosto pozabljeni in premalokrat slišani. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov opozarjajo na problematičnost zidu birokracije, varnostnega diskurza, rasizma in ksenofobije, ki se krepijo in kažejo svojo podobo z žicami, rezili, zidovi, taborišči ter smrtonosnimi politikami. Opozarjajo pa tudi, da je nujno, da vsem, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, omogočimo dostojno življenje v naši skupnosti in drugod ter pozivamo k skupni angažiranosti in priložnosti za nov začetek tistih, ki jih mnogi puščajo za obzidji, na morju in v nehumanih življenjskih okoliščinah.

V sklopu festivala bo potekala brezplačna filmsko-kritiška delavnica, ki bo v petek, 16. junija, med 14. in 18. uro v kavarni v Kinoteki. Udeležba je brezplačna, na delavnico pa se je potrebno predhodno prijaviti. Prijave zbirajo do 13. junija 2017 na e-mail naslov: fmf.delavnica@gmail.com. Več o delavnici si lahko preberete tukaj.

V sklopu festivala pa se lahko udeležite tudi pogovorov ter branja migrantske literature.

Več o programu pa najdete tukaj.