Festival Parada ponosa: Odstiranje nevidnega

Parada ponosa je trenutek vidnosti in slišnosti marginaliziranih in zatiranih. Je vsakoletno opozorilo, da živimo v družbi diskriminacije in na to ne pristajamo. Je praznovanje in vzpodbujanje posebnosti kultur LGBTIQ+ skupnosti in skupin znotraj nje. Je ohranjanje zgodovinskega spomina na boj tistih pred nami, ki so nam utrle_i pot do tega, da imamo danes podobo in glas. Je praznovanje pravice in svobode do spoznanja in izražanja naše lastne in naše skupne različnosti. Predvsem pa je priložnost, da skupaj zahtevamo spremembe, enakopravnost in enakovrednost za vse.

Letošnja Parada ponosa odstira površje navideznega udobja in družbenih dosežkov. S tem, ko postavlja v ospredje interspolne osebe, zgodovinski spomin na žrtve fašizma, vrstniško nasilje na šolah, homofobne režime in predvsem ignoranco institucij do potreb najšibkejših, prodira v pore družbenega sistema, ki dopušča in uzakonja diskriminacijo.

V sklopu Parade ponosa že potekajo spremljevalni dogodki. Vstop na dogodke je brezplačen, program pa najdete tukaj.

Festival Parada ponosa se zaključi z vsakoletno Parado ponosa, ki je protestni pohod po Ljubljani. Letos bo pohod potekal v soboto 17. 6. 2017. Zbor udeležencev bo ob 17.00 na Metelkovi, pohod oz. povorka pa se bo začela ob 18.00.

Več informacij o festivalu najdete tukaj.