Festival Svetlobna gverila: Meje

Vabljeni na otvoritev Festivala Svetlobna gverila, 13. mednarodnega festivala svetlobe, ki bo v četrtek, 16. maja 2019, ob 21.30 v Galeriji Vžigalica in okolici.

Letošnja Svetlobna gverila je zaznamovana z manjšimi projekti, ki mestoma terjajo nekaj več pozornosti pri njihovem odkrivanju; velikopoteznost se tokrat umika v prid intimnejšim poudarkom.

Obeta se vrsta novih produkcij slovenskih umetnikov in umetnic, ustvarjenih posebej za ta festival; instalacije, interaktivne postavitve, dogodki in projekcije bodo tako dober mesec dni, vse do zaključka na Poletno muzejsko noč, razsvetljevale nočno Ljubljano.

S temo festivala se podajajo v raziskovanje in osmišljanje različnih vidikov in konceptov meja, naj si bodo te razumljene kot fizične, optične, družbene, psihološke ali povsem duhovne kategorije, ki razdvajajo, a hkrati tudi zbližujejo in povezujejo.

Predstavili bodo dela, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo … dela, ki raziskujejo meje človeške percepcije in domišljije ter tako ponujajo premislek o fenomenu, ki spričo aktualnega dogajanja vzbuja nemalo zanimanja.

Vrsta projektov bo tudi letos izvedena v sodelovanju z dijaki in študenti različnih ljubljanskih srednjih šol, fakultet in akademij, s čimer vztrajamo pri vzgoji ter izobraževanju novih generacij kreativcev.

Projekti na prostem bodo vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30.

Več o festivalu najdete tukaj.