Fotografski natečaj za mlade “Podnebna pot”

V kakšnem podnebju in družbi si želite živeti do leta 2050? Katera so tista dejanja ali ukrepi, ki bodo pripomogla k želenemu podnebju? Sodeluj preko spletne strani ali Instagrama #podnebnapot. Prva nagrada je urbano električno kolo. 

»Izpusti toplogrednih plinov, energetska obnova stavb, učinkovita raba energije, trajnostna mobilnost, obnovljivi viri energije,« so pojmi, za katere ste zagotovo že slišali in morda vam že štrlijo iz ušes. A organizatorji natečaja hkrati ugotavljajo, da ljudje morda premalo opazimo in razumemo trud za spreminjanje našega ravnanja in dosežen napredek. Zato si sodelujoči pri projektu LIFE Podnebna Pot 2050 želijo vaših pogledov na te in sorodne teme. Dobesedno. Torej zbirajo vaše poglede v obliki fotografij na temo podnebnih akcij – kako vi vidite in pojmujete podnebne akcije, nenazadnje kako vidite naše podnebje. So za vas sinonim podnebnih akcij morda vetrnice so vas navdušili električni avtomobili, kakšna druga (nizkoogljična) tehnologija, namesto na kurilno olje doma kurite na les, raje hodite peš ali se vozite s kolesom, kot sedete v avtomobil …

Vse to želijo videti v sklopu fotografskega natečaja Podnebna pot. Ob tem želijo razumeti vaša razmišljanja glede človekovega vpliva na podnebne spremembe in vaše pomisleke ob tem. Cenili bodo, če jih opozorite na morda spregledana pozitivna dejanja, s katerimi bi se lahko še drugi borili proti podnebnim spremembam. Veseli bodo fotografij dobrih zgledov, pa tudi primerov slab(š)ih in kje se nam pri izboljševanju podnebja zatika. V fotografski objektiv ujemite vaše vsakodnevno početje za boljše prihodno podnebje (ločujete odpadke, kolesarite, sušite perilo zunaj namesto v sušilcih, kupujete rabljena oblačila in druge izdelke) ali pa pokažete sinergije različnih podnebnih akcij (izboljšanje kakovosti zraka, izboljšanje biotske raznovrstnosti). Poglejte in povejte, kaj je še potrebno narediti.

Fotografski natečaj Podnebna pot je namenjen mladim od 15 do 29 let, vsak udeleženec lahko sodeluje s tremi fotografijami, ob vsaki poslani fotografiji pa mora biti tudi kratek opis fotografirane akcije. Svoje fotografije pošljite na elektronski naslov: natecaj@podnebnapot2050.si ali preko Instagrama s ključnikom #podnebnapot.

Prva nagrada je urbano električno kolo (S-Bikes F50e), druga nagrada je skiro in tretja longboard. Natečaj je odprt do 1. 5. 2018. Nagrajence bo izbrala strokovna komisija v sestavi: prof. dr. Jadran Lenarčič – direktor Instituta Jožef Stefan, Arne Hodalič – priznani fotograf in Katarina Trstenjak – predstavnica projekta LIFE Podnebna pot 2050. 

Pravila sodelovanja in vse dodatne informacije najdete tukaj.