Improške: Glasovi

Improške so odprta, nehierhaično organizirana skupina improvizatork, ki deluje pod okriljem Društva IMPRO.

V okviru skupine raziskujejo vprašanja spola in se lotevajo različnih projektov, kjer se poigravajo s subverzijo.

Improške članicam predstavljajo varno skupnost, v kateri lahko raziskujejo, se razvijajo, preizkušajo svoje meje in iščejo različne oblike izraza skozi improviziran performans.

Članice so se srečale leta 2014 na navdihujoči delavnici o spolu v gledališki improvizaciji, se povezale in aktivirale, od takrat pa so izvedle več produkcij, nastopile na festivalih Rdeče zore, Igraj se z mano, Goli oder, Sindikat odklonskih entitet, Dobimo se pred Škucem, Rdeči revirji, Kavč festival idr.

Glasovi so se rodili iz samote karantene. Večina odrskih likov in resničnih oseb se je v zadnjem času izolirala, družbo pa so jim/nam delali najrazličnejši glasovi: tisti iz novic, prijatelji_ce na daljavo, glasovi lastnih čustev in (za)misli, zraven pa še kriki in tišina, ki se je razprostirala med njimi.

Vsake toliko so se vprašale o soglasjih in razglašenosti v njih samih in med njimi in s svetom. So varne, svobodne, se sploh še imajo? Ali obstajajo kot celostne in enotne osebe? Jih kdo sliši? So si njihovi glasovi med seboj kontre? Ali lahko skupaj sploh še kaj dosežejo?

Notranji glasovi so del vseh nas, nas strašijo, spodbujajo, grajajo, opominjajo. Prihajajo v različnih oblikah, ob različnih časih, včasih so naši prijatelji in včasih naši sovražniki.

Ljudje najdemo raznovrstne načine, kako se soočati z lastnimi glasovi: jih poslušati, zatreti, preslišati, objeti.

Ustvarjalke iščejo načine, kako izraziti notranje glasove, kako reagirati na glasove drugih, kako iskati sozvočje ali se ga izogibati in kaj s seboj prinese odločitev, da svoj glas postaviš nasproti drugega.

Premiera predstave bo 7. 6. 2021 ob 19.00.

Več o predstavi lahko najdete tukaj.

Vir: Društvo Impro