Informacije o študentskem delu v času epidemije in poletno delo

E-študentski servis nam je poslal informacije o študentskem in dijaškem delu v času epidemije in kakšno je stanje poletnega dela.  

Na začetku je bil tudi pri študentih_kah prisoten strah opravljati dela, pri katerih si v neposrednem stiku z ljudmi. Nekaterim tudi starši niso dovolili, da bi šli delat zaradi izpostavljenosti. Zaradi zapiranja velikega dela gospodarstva je ponudba del padla praktično čez noč. Od 2.500 del, ki so jih imeli objavljenih pred karanteno, je v dobrem tednu ponudba padla na 400. Še vedno pa je večina študentov_k zadržala delo v podjetjih, kjer so delo že opravljali. Določena podjetja, v katerih je bilo to možno, so tudi študentom_kam organizirala delo od doma. Iskali so študente_ke, ki so pomagali pri varstvu otrok, dostavi živil ranljivejšim skupinam, večje povpraševanje je bilo pri trgovcih. Kasneje se je pojavila tudi potreba po pomoči v kmetijstvu zaradi izpada tujih delavcev_k, ki so v preteklosti opravljali tovrstna dela. Precej je v tem času poskočila tudi ponudba del v trgovinah in del, povezanih s programiranjem, digitalizacijo ter dostavo. 

Ponudba del se je z rahljanjem vladnih ukrepov začela zviševati, zato je iz tedna v teden večja. Trenutno je na voljo okoli 850 del. Dela, ki jih delodajalci_ke nudijo, so povezana z odpravo ukrepov, zato je trenutno več ponudbe za delo v gostinstvu, še vedno v trgovinah, za razvoz hrane, pa tudi ostalih del, kot npr. delo v klicnih centrih, administraciji, del za računalnikom. Največ študentov_k trenutno opravlja fizična dela, dela v prodaji ter administrativna dela. 

Ponudbo študentskih del lahko preveriš tukaj