Kam se obrniti, če se znajdeš v stiski?

Nekaj nasvetov za vse mlade, ki se v tem času srečujete z nasiljem in duševno stisko.

Obrneš se lahko na organizacije, ki ti bodo pomagale:  

Nasilje v družini je kaznivo dejanje, razglasitev epidemije tega ne spremeni, če se bojiš zase ali za svojega bližnjega pokliči 113.  

Tom telefon: 116 111 Deluje vsak dan od 12.00 do 20.00. Kadarkoli jim lahko napišeš tudi e-pošto na tom@zpms.si ali se oglasiš v njihovi spletni klepetalnici, tukaj 

SOS telefon: 080 11 55 Če si žrtev kakršne koli oblike nasilja, lahko brez zadržka pokličeš na to številko, vsak delavnik od 12.00 do 16.00, 19.00 do 22.00, sobote, nedelje in prazniki od 18.00 do 22.00.  

UNICEF Slovenija: 031 510 200 Če ne veš, na koga se obrniti, lahko pokličeš na to številko, ki bo do nadaljnjega UNICEF-ova “telefonska” varna točka, vsak dan od 9.00 do 17.00.  

Klic v duševni stiski: 015209900 Klic deluje v okviru UPK Ljubljana od leta 1980, ko je bil ustanovljen kot prvi telefon za svetovanje pri nas. Svetovalci Klica v duševni stiski so izobraženi za delo z ljudmi in še posebej usposobljeni za pogovor z ljudmi, ki razmišljajo o samomoru. Na pomoč lahko pokličete ne glede na vzrok vaše stiske. Z razumevanjem bodo poslušali vašo pripoved, morda vam bo že to v olajšanje. Skupaj bodo poskusili poiskati poti iz vaših težav.  Pokličete lahko vsako noč med 19.00 in 7.00 zjutraj.

Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 24 ur na dan, vse dni v tednu, strokovno pomoč nudijo izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja. S telefonom želijo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi stiskami. 

Če se znajdeš v stiski, lahko od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00 pokličeš na številko 041 662 132, kjer se ti bo oglasila mobilna psihosocialna svetovalka Mladih zmajev, lahko pa tudi pišeš na jerneja.munc@mladizmaji.si ali v klepetalnico, ki jo najdeš tukaj. 

LEGEBITRA: 030 361 281 Za LGBTQ+ mlade, ki so se znašli_e v stistki, ker nimajo varnega domačega okolja. Ponujajo pomoč pri urejanju situacije in iskanju možnih rešitev. Pokličeš lahko vsak delovnik med 9.00 in 17.00 ali pa jim pišeš na e-poštni naslov svetovalnica@legebitra.si 

PSIHOSOCIALNA SVETOVALNICA: Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente ter zaposlene je namenjena vsem, ki se soočate z različnimi situacijami (na področju medosebnih odnosov, študija, …). Več informacij lahko najdeš tukaj

NIJZ brezplačni razbremenilni pogovori s strokovnjaki_njami, več informacij lahko najdeš tukaj

Koristne informacije pa lahko najdeš tudi na dnu spletne strani L’MIT, tukaj in tukaj

MLADINSKI CENTRI V LJUBLJANI

V Ljubljani delujejo mladinski centri, ki so na voljo mladim kljub trenutnim razmeram!

Mladinski centri izvajajo programe za mlade in so vam na voljo z različnimi aktivnosti ter v kolikor potrebujete pomoč ali svetovanje. Tukaj si lahko pogledate, kateri mladinski center vam je najbližje. Udeležite se njihovih aktivnosti ali pa jih kontaktirajte v kolikor potrebujete pomoč ali pogovor.

Včasih je neznano osebo težko poklicati, obrneš se lahko na nekoga, ki mu zaupaš in ti bo pomagal_a, da prideš do pomoči. Lahko pokliče v tvojem imenu.  Pokličeš lahko tudi, če te skrbi za prijatelja, prijateljico. 

V tem času je še bolj pomembno, da smo pozorni drug na drugega, če opazite nasilje, prijavite.

V kolikor pa si v finančni stiski, ponujata Študentski tolar in CSD nekaj načinov finančne podpore za tiste študente_ke in družine, ki so se znašli v njej. Dodatne informacije so na voljo tukaj in tukaj