Mednarodni dan strpnosti

Mednarodni dan strpnosti (16. november) je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. novembra 1995. 

Leta 1996 je Generalna skupščina OZN povabila države članice, da 16. november obeležujejo kot mednarodni dan strpnosti z aktivnostmi, ki so usmerjene na izobraževalne ustanove in širšo javnost. Ta resolucija je bila posledica mednarodnega leta strpnosti, ki ga je OZN na pobudo Unesca razglasil leta 1995.

Deklaracija o načelih strpnosti v preambuli poudarja zaskrbljenosti zaradi vzpona dejanj nestrpnosti, nasilja, terorizma, ksenofobije, agresivnega nacionalizma, rasizma, antisemitizma, izključevanja, marginalizacije in diskriminacije, ki so uperjena proti nacionalnim, etničnim, verskim in jezikovnim manjšinam, beguncem, priseljenim delavcem, priseljencem in ranljivim skupinam znotraj družb, kot tudi dejanj nasilja in ustrahovanja, ki so zagrešena nad posamezniki, ki uveljavljajo svojo svobodo mišljenja in izražanja.

Žal se v naši družbi pojavlja vedno več nestrpnosti, na katero je potrebno v družbi opozarjati in preprečevati.

Eden izmed projektov, ki opozarja na to problematiko, je Mednarodna razstava plakatov na temo strpnosti. Razstavo si lahko ogledate do 2. decembra, na ploščadi pred Slovensko hišo (Figovec).

Razstava plakatov je ena izmed pobud sodelovanja med TAM-TAM Inštitutom, Mirkom Ilićem in Javnim zavodom Mladi zmaji. 

Več informacij o razstavi najdete tukaj.