Mednarodna konferenca: Prostovoljstvo in migracije – od dobrih do najboljših zgodb

Slovenska filantropija vabi na mednarodno konferenco na temo prostovoljskega dela. Slovenska filantropija ima na tem področju bogate izkušnje, saj je njen nastanek povezan z angažiranjem civilne družbe v pomoč beguncem.

Prostovoljstvo prinaša migrantom, ne glede na njihov pravni status, veliko koristi. Ljudem vrača dostojanstvo in jim ustvarja novo socialno mrežo, prostovoljci pa so tudi kulturni ambasadorji in zagovorniki pravic migrantov. Na konferenci bodo tematiko obravnavali iz najrazličnejših zornih kotov: s strani uporabnikov, prostovoljcev, prostovoljskih organizacij, institucij in družbe kot celote.

Na konferenci bodo izmenjali dobre prakse organiziranja prostovoljskega dela v Sloveniji, Poljski, Hrvaški, Češki, Madžarskem ter skupaj razmišljali o pasteh in izzivih organiziranja prostovoljske pomoči migrantom v prihodnosti. Ozrli se bodo v obdobje 2015 – 2016, ko je tudi skozi Slovenijo potekal množičen prehod beguncev in so bili prostovoljci nepogrešljivi. Seznanili pa vas bodo tudi z novo evropsko pobudo Solidarity Corps, ki ima močan poudarek na delu z begunci.

Z zaključno okroglo mizo bodo odprli temo etičnosti delovanja prostovoljcev in prostovoljskih organizacij na področju migracij, razmišljali o mejah med nalogami države in vlogo prostovoljcev, pa tudi o možnostih prostovoljstva migrantov samih.

Konferenca bo potekala 11. in 12. maja 2017 v prostorih Poligona, potekala bo v angleškem jeziku, poskrbljeno pa bo za prevajanje v slovenščino.

Udeležba je brezplačna.

Več o dogodku in programu najdete tukaj.