Mednarodni dan miru

Mednarodni dan miru, ki poteka vsako leto 21. 9., je ustanovila Organizacija združenih narodov (OZN) v namen krepitvi idealov miru, med vsemi ljudmi in narodi.  

Kot so zapisali na njihovi spletni strani, nastopa letošnji dan miru v času, kjer se svet sooča z izzivi pandemije, ki terjajo sodelovanje med državami, gospodarskimi panogami in ljudmi. 

Pomembno je, da skupaj gradimo solidarno državo, pomagamo in prisluhnemo drug drugemu, saj je skupno sodelovanje v kriznih situacijah ključnega pomena, da kriza ne povzroči med seboj še večjih razlik in nezaupanja.  

Kot je poudaril Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres: “Vsako ukrepanje med krizo in po njej mora biti usmerjeno v oblikovanje bolj enakopravnih, vključujočih in trajnostnih gospodarstev in družb, ki bodo bolj odporna na pandemije, podnebne spremembe in številne druge svetovne izzive, s katerimi se soočamo.” 

Predlagamo, da preostanek današnjega dne namenite svoji skupnosti, družini, prijateljem, pomislite, kakšne so vaše vrednote in kakšne cilje lahko sooblikujemo v prihodnosti.  

Svoje misli lahko delite tudi v anketi, ki so jo pripravili na njihovi spletni strani, in jo lahko najdete tukaj