Nagrada skupine OHO

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v sodelovanju s Residency Unlimited, New York in Trust for Mutual Understanding, New York razpisuje Nagrado skupine OHO za leto 2018. – osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji do 40. leta starosti.

Vljudno vabijo umetnike, institucije, organizacije, da se prijavijo oziroma, da prijavijo umetnice in umetnike, ki delujejo na področju sodobne vizualne umetnosti v medijih risbe, slikarstva, kiparstva, instalacije, videa, novih medijev, performansa. Prispele prijave bo pregledala mednarodna strokovna žirija in izbrala štiri nominirance nagrade.

Pravila in zahteve razpisa:

  • Nagrada je namenjena izključno posameznikom.
  • Od prijavitelja se zahteva, da deluje profesionalno 3 – 5 let (po zaključku šolanja) in da je že sodeloval na več skupinskih oz. samostojnih razstavah.
  • Od prijavitelja se pričakuje dobro znanje angleškega jezika.
  • Finalisti bodo izbrani na podlagi portofolia in zaključne razstave. Novonastala oz. še nerazstavljena dela ne bodo odločujoč faktor končnega izbora.
  • Finaliste nagrade bo žirija intervjuvala, delno v angleškem jeziku.
  • Organizatorji in nosilci programa YVAA imajo pravico do zavrnitve kandidata, ki bi bil neustrezen, t.j. ko ne bi bil za rezidenco dovolj pripravljen oz. ne bi v zadostni meri obvladal angleškega jezika.
  • Umetnice in umetniki se lahko na natečaj prijavijo samostojno, lahko jih prijavijo institucije ali posamezniki.
  • Prijavljeni kandidati morajo ustvarjati v Sloveniji oz. morajo biti del kulturne scene.
  • Dobitnik nagrade je obvezan, da v izbranem terminu odpotuje in biva v ZDA, ter po povratku pripravi samostojni projekt v Ljubljani.

Mednarodna strokovna žirija bo med prispelimi projekti izbrala štiri (4) finaliste, ki se bodo predstavili z novimi ali še nerazstavljenimi deli v maju 2018 na skupni razstavi v Galeriji P74 v Ljubljani. Strokovna žirija bo med finalisti izbrala in razglasila dobitnika Nagrade skupine OHO za leto 2018. Organizatorji nagrajenki/cu Nagrade skupine OHO nudijo dvomesečno umetniško rezidenčno bivanje v New Yorku, ZDA v Residency Unlimited (predvidoma v septembru, oktobru 2018), samostojno razstavo v galeriji sponzorja in samostojno razstavo v Galeriji P74 v Ljubljani ter odkup dela.

Dosedanji nagrajenci “Nagrade skupine OHO” so:
Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Đorojević in Matej Stupica, Mark Požlep, Simon Hudolin Salči (SBD).

Za vse dodatne informacije so vam na voljo na gsm: 040 370 199.

Rok za prijavo je 15. 3. 2018.

O rezultatih natečaja bodo vsi kandidati in predlagatelji obveščeni ob koncu meseca marca 2018.

Več informacij najdete tukaj.

Pred prijavo vas vabijo tudi na brezplačno delavnico o tem, kako se prijaviti na poziv.