Nagradni natečaj Kreativni preboj v znanosti

Mlad.si je objavil novico o natečaju Kreativni preboj v znanosti (The Breakthrough Junior Challenge). Natečaj je vsakoletno globalno tekmovanje za dijake_inje, ki spodbuja kreativno razmišljanje o znanosti.  

Mladi od 13 do 18 let iz držav s celega sveta so vabljeni_e, da ustvarite in sodelujete v natečaju z videoposnetki, ki prikažejo in razložijo koncept ali teorijo na področju humanističnih znanosti, fizike ali matematike. 

Prispevki naj prikažejo sposobnost dijakov_inj, ki na izvirne in domiselne načine razlagajo kompleksne znanstvene ideje. Natečaj poteka pod okriljem Breakthrough Prize fundacije. Več o fundaciji lahko prebereš tukaj 

Sodeluješ lahko tako, da Izbereš teorijo, koncept ali princip iz fizike, humanistike, matematike ali Covid-19. Takšno, ki jo je pomembno razumeti, a težko razložiti in ustvariš kratek video (največ 3 minute), v katerem idejo prikažeš na privlačen in domiseln način. Uporabiš lahko različne tehnike vizualnega prikaza, kot so animacije, simulacije ali fizični prikaz.  

Navdih in ideje lahko najdeš skozi pregled preteklih zmagovalcev_k, tukaj 

Prijavi se in pošlji Youtube povezavo, video deliš tudi na svoji Facebook strani in sodeluješ v ocenjevanju ostalih prispevkov drugih tekmovalcev_k.  

Zmagovalec_ka prejme nagrado, ki jo sestavljajo:  

  • štipendija v višini 250.000 USD in prenovo šole zmagovalca_ke v vrednosti do 100.000 USD (prenovo ali dopolnitev znanstvenega laboratorija);  
  • zmagovalec_ka izbere tudi enega učitelja, ki je zmagovalca_ko navdihnil na področju znanosti ali matematike. Učitelj_ica prejme 50.000 USD;  
  • sponzorji tekmovanja (Khan AcademyNational Geographic in 21st Century Fox ter Cold Spring Harbor Laboratory) bodo usklajevali podrobnosti prenove, priskrbeli ekipo za obnovo in plačali do 100.000 USD za vse odobrene stroške, povezane s prenovo. Skupna maloprodajna vrednost nagrade je približno 400.000 USD. 

Rok za oddajo videoposnetkov je 25. 6. 2020.  

Več informacij lahko najdeš tukaj