Nova epizoda podcasta “Ni nam vseen”: Mladi in duševno zdravje

V novi epizodi podcasta “Ni nam vseen” smo govorili o duševnem zdravju mladih med korono.

Trenutna epidemija koronavirusa prinaša velike spremembe v naše vsakdanje življenje. Poleg nenehnega spremljanja novic in sledenja zadnjim spremembam raznih odlokov, ta čas prinaša tudi veliko negotovosti glede prihodnosti in sprememb v medsebojnih odnosih.

Med najbolj prizadetimi in pogosto prezrtimi pa so prav mladi.

Raziskava NIJZ-ja o vplivu pandemije covida-19 na življenje ljudi je največ težav pri duševnem zdravju zaznala ravno pri mladih ljudeh, starih od 18 do 29 let.

Zato smo se v tokratnem podcastu pogovarjali s tremi mladimi – Irino, Tamaro in Denisom – ter jih povprašali o njihovem doživljanju trenutne situacije.

Podcast je na voljo tukaj.

Kam se obrniti, če se srečuješ z duševno stisko:

Tom telefon: 116 111 Deluje vsak dan od 12.00 do 20.00. Kadarkoli jim lahko napišeš tudi e-pošto na tom@zpms.si ali se oglasiš v njihovi spletni klepetalnici: https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/

UNICEF Slovenija: 031 510 200 Če ne veš, na koga se obrniti, lahko pokličeš na to številko, ki bo do nadaljnjega UNICEF-ova “telefonska” varna točka, vsak dan od 9.00 do 17.00.

Klic v duševni stiski: 015209900 Klic deluje v okviru UPK Ljubljana. Svetovalci Klica v duševni  stiski so izobraženi za delo z ljudmi in še posebej usposobljeni za  pogovor z ljudmi, ki razmišljajo o samomoru. Na pomoč lahko pokličete ne  glede na vzrok vaše stiske. Pokličete lahko vsako noč med 19.00 in 7.00 zjutraj.

Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 24 ur na dan, vse dni v tednu, strokovno pomoč nudijo izkušeni  psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega  zdravja. S telefonom želijo zagotoviti dostopno podporo ljudem, ki se v  času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov soočajo z različnimi  stiskami. Če se znajdeš v stiski, lahko od ponedeljka do petka med 10.00 in 17.00 pokličeš na številko 041 662 132, kjer se ti bo oglasila mobilna psihosocialna svetovalka Mladih zmajev, lahko pa tudi pišeš na jerneja.munc@mladizmaji.si ali v klepetalnico: https://www.facebook.com/mladizmaji/

LEGEBITRA: 030 361 281 Za LGBTQ+ mlade, ki so se znašli_e v stistki,  ker nimajo varnega domačega okolja. Ponujajo pomoč pri urejanju  situacije in iskanju možnih rešitev. Pokličeš lahko vsak delovnik med  9.00 in 17.00 ali pa jim pišeš na e-poštni naslov svetovalnica@legebitra.si.

PSIHOSOCIALNA SVETOVALNICA:  Psihosocialna svetovalnica za študentke in študente ter zaposlene je  namenjena vsem, ki se soočate z različnimi situacijami (na področju  medosebnih odnosov, študija, …). Več informacij lahko najdeš: https://www.pef.uni-lj.si/894.html?utm_medium=email&utm_source=newsletter_553&utm_campaign=kaj-lahko-naredim-zase-v-teh-negotovih-casih

Mladinski centri v Ljubljani izvajajo programe za mlade in so vam na voljo z  različnimi aktivnosti ter v kolikor potrebujete pomoč ali svetovanje: https://www.mrezaljubljana.si/

Vir: Info center ŠKUC