Otvoritev večerov migrantskega filma

Kulturno Izobraževalno Društvo Pina vabi na otvoritev večerov migrantskega filma. To bo prvi filmski večer iz cikla osmih. Prvi film, ki si ga boste lahko ogledali je Odprto morje (org. Fuocoammare), ki je prejel nagrado zlati medved za najboljši film 66. edicije filmskega festivala Berlinale.

Na PiNI so nedavno začeli z izvajanjem projekta Središče za medkulturni dialog, s katerim želijo zgraditi spodbudno okolje za vključevanje priseljencev v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje. V sklopu projekta so pripravili poseben izbor filmov, ki so jih zaokrožili pod skupnim imenom Večeri migrantskega filma.

Vse do jeseni 2019, si boste lahko ogledali osem filmov različnih žanrov z družbeno perečo problematiko, vezano na priseljence in vključevanje v okolje. Popeljali vas bodo tudi po sledeh, ki so jih za seboj pustili priseljenci na poti v novo življenje.

Prvi film, ki si ga boste lahko ogledali je Odprto morje (ita. Fuocoammare). Film govori o dvanajstletnemu Samuelu, ki živi na otoku Lampedusa. Otok je simbolna meja Evrope, ki jo že dve desetletji prečka na tisoče migrantov v iskanju svobode. V zadnjih dvajsetih letih je na obalah Lampeduse pristalo preko štiristo tisoč migrantov. Ocenjujejo, da jih je petnajst tisoč izgubilo življenje med nevarno plovbo.

Večkrat nagrajeni dokumentarist Gianfranco Rosi je leto dni preživel na otoku Lampedusa, da bi begunsko krizo osvetlil iz nove perspektive, skozi oči majhne otoške skupnosti in opozoril, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja.

Film bo podnaslovljen.

Po projekciji bo potekal voden pogovor. Razpravljali bomo o vlogi lokalne skupnosti pri vključevanju priseljencev, kot tudi o tem, kaj bi morala biti v procesu vključevanja priseljencev vloga medijev.

Gostje razprave bodo:

  • dr. Stefano Lusa, zgodovinar in novinar na Radiu Koper – Capodistria,
  • Jaka Kovač, skrbnik mladoletnika brez spremstva, vodja usposabljanj o prostovoljskem delu z migranti, medkulturnem dialogu, integraciji migrantov idr.,
  • Blanka Stibilj, prostovoljka in aktivistka.

Dogodek bo povezoval Erik Toth, direktor Zavoda Si-Film.

Ogled filma je brezplačen, obvezna je rezervacija vstopnic. Rezervirate jih lahko tukaj.

Več informacij najdete tukaj.