Po konferenci Mladost (je) ni norost – Moja misel ima še smisel?

V petek, 3. decembra 2021, so Mladi zmaji organizirali tretjo mednarodno konferenco na temo duševnega zdravja mladih – Mladost (je) ni norost. Letošnje leto so se ukvarjali z vprašanjem smisla in skupaj s strokovnjaki odgovarjali na vprašanja in dileme osnovane na konkretnih zgodbah treh mladih oseb, ki so jih udeleženci lahko doživeli preko zvočnih posnetkov na dan dogodka. 

Konferenco je s prvim predavanjem otvorila univ. dipl. psih., šolska psihologinja Nina Babić. Predstavila je zaključke raziskave, ki jo je izvajala na osnovni šoli. Mladostniki so poročali, da so se pri šolanju na daljavo težje osredotočali, pogosto zaostajali, upadla jim je motivacija. Poročali so tudi o psihološki utrujenosti, monotonosti vsakdana, slabšem znanju ter odsotnosti stika. Predavateljica je poudarila, da je družba trenutno v stanju kolektivnega brezupa in negotovosti, ki bremeni tako strokovne delavce kot tudi mladostnike. 

Dr. Avi Goren-Bar, klinični psiholog, art terapevt in supervizor se je pridružil preko aplikacije Zoom in jih popeljal skozi analizo ene izmed zgodb mladostnic, ki je opisovala svoje občutke v času 14 – dnevne izolacije.

Dr. Andrej Naterer je predstavil akademsko raziskovalni svet in skupaj so se poglobili v raziskavo “Mladina 2020”, kjer so podrobneje raziskovali duševno zdravje mladih v Sloveniji. 

Na delavnici so se udeleženke v praksi srečale s terapijo z izrazno umetnostjo (Expressive Art Therapy). Najprej so se predstavile in ustvarile sproščeno in varno vzdušje za delo. Poslušale so zgodbo ene izmed mladostnic in po zgodbi sestavile kolaž. Ugotovile so, da so se jih dotaknili različni deli zgodbe in nastali so unikatni izdelki. Vse izdelke so povezale in ustvarile skupno zgodbo, ter poudarile pomen skupine in skupnosti. 

Društvo študentov psihologije je pripravilo delavnico skozi katero so si ogledali različne problematike s katerimi se srečujejo mladi v času epidemije. Začetek delavnice je bil namenjen spoznavanju in predstavitvi ozadja udeležencev. Nadaljevali so z iskanjem rešitev za različne problematike, ki so jih izpostavili. 

Dr. Mateja Hudoklin je preko interaktivnega pogovora predstavila delovanje svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše, ter s kakšnimi izzivi so se spopadali med epidemijo.

Na koncu je sledil še nastop večkratne državne prvakinje v paraplesu Lare Nedeljković in soplesalca Klemna Dremlja. S spremljavo nam je zapela tudi Kiki, zmagovalka natečaja Hit betona.

Več o konferenci si lahko preberete tukaj.

Vir: Mladi zmaji