Predstavitev mednarodnega umetniškega projekta LandXcapes

Vabljeni na predstavitev mednarodnega umetniškega projekta LandXcapes – umetnost, pripovedovanje in pokrajine, ki je potekal v italijanski regiji Puglia med 8. in 19. oktobrom 2018. Umetniško rezidenco je organizirala mreža Bjcem – Association Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée. V njej je sodelovalo 60 umetnikov iz 22ih držav. Družbeno in ekonomsko krizo, v kateri se je znašla regija, so interpretirali in reševali umetniki, ki prihajajo iz področij vizualnih umetnosti, literature, performansa in krajinske arhitekture. Svojo izkušnjo iz rezidence bo predstavila umetnica Pia Prezelj.

Oktobra 2013 v bližini Galipolija, mesteca na zahodni obali Salenta, nenadoma porjavi oljčna veja. Kmalu zatem se bolezen razširi na celotno krošnjo, ki se kljub oskrbi kmeta nerazložljivo posuši. Sušiti se pričnejo tudi okoliška drevesa in nad kmete se spusti preplah. Čez čas se po nasadih prične momljati in šepetati o Xylelli fastidiosa – bakteriji, ki oljke nenadno izsuši od znotraj, bakteriji, ki jo je nemogoče zaustaviti in zajeziti.

Vabljeni na predavanje, v katerem bo Pia Prezelj ob dobri glasbi predstavila kulturo in zaton salentinskega oljkarstva ter povzela izkušnjo 10-dnevne pripovedovalske rezidence, ki jo je vodila po deželi oljk, melon, granatnih jabolk in tamburinov. 

Pia Prezelj (1995) pleza po različnih vejah umetnosti – ukvarja se s pisanjem, prevajanjem, gledališčem in fotografijo – in vsake toliko požaga kakšno, na kateri bi lahko sedela. 
Njen prevod kratkoprozne zbirke Priročnik za čistilke avtorice Lucie Berlin je julija letos v zbirki Moderni klasiki izšel pri Cankarjevi založbi.

Projekt LandXcapes – umetnost, pripovedovanje in pokrajine je del programa Bienala mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja, programa za mednarodno mobilnost in povezovanje mladih umetnikov, ki ga organizira mednarodna mreža BJCEM. Društvo ŠKUC je član mreže in nacionalni koordinator za Slovenijo. Projekt podpira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.