Serialka opitih slovenskih stripov, 4. del – Dnevnik Ane Tank in Čudaki ljubijo drugače

V 4. delu serije slovenskih stripov vas na DrogArtu vabijo, da si preberete stripa Dnevnik Ane Tank in Čudaki ljubijo drugače. Stripa sta delo slovenskega stripovskega avtorja Iztoka Sitarja, ki je hkrati tudi velik poznavalec stripov.

Iztok Sitar je slovenski stripovski avtor in velik poznavalec stripa. Upira se mu vse, kar oddaja vonj po nazadnjaškem, zaplankanem in dogmatičnemu. Zase rad pravi, da riše vsak dan in si svojega življenja brez tega sploh ne zna predstavljati ter v isti sapi še, da sta dobra risba in scenarij najboljša popotnica stripovskemu junaku, ki sanja o nesmrtnosti.

Sitar je v zgodovini slovenskega stripa je pustil neizbrisno sled. Nekaj njegovih kratkih stripov je izšlo v antologijah zunaj Slovenije, v Zahodni Evropi in Grčiji. Poleg Dnevnika Ane Tank so na DrogArtu iskali sledi drog tudi v novejšem stripovskem albumu Čudaki ljubijo drugače. Gre za serijo 20 nekonvencionalnih ljubezenskih zgodb, ki avtorju predstavljajo le skelet za to, da lahko spregovori o resničnih problemih, kot so droge, nasilje, nacionalizem, resentiment.

Iztok prihaja iz Poljanske doline in dobro pozna snov iz katere oblikuje svoje junake. Rad piše o podpodnem človeku, ga secira, preizprašuje njegovo vest, pribija na križ in ga izziva na nešteto domiselnih načinov. In v današnjih časih, ko se velik del dneva vrti v obratih diktata, ki zapoveduje popolnost, je osvežujoče prebrati, kakšni smo ljudje v resnici. Brez »sfriziranih« in zloščenih profilov.

Več si lahko preberete tukaj.