Tipogovori 2017

Vodnikova domačija bo aprila gostila že četrto sezono pogovorov z mladimi tipografi, oblikovalci črkovnih vrst. Tipogovori so govori in pogovori, ki jim je skupna iztočnica predanost tipografiji. Zrasli so iz seminarjev pri predmetih Načrtovanje pisav in Ustvarjalna tipografija na študijskem programu Grafične in interaktivne komunikacije Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete, pod vodstvom izr. prof. Domna Frasa. 

Tipogovore organizirajo Društvo Tipo Brda, Naravoslovnotehniška fakulteta in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL.

11. 4. 2017, ob 19.00:

Surya Djalil: Papirnate črke  (Tipografija v prostoru)

Surya Djalil je svojo oblikovalsko pot začel z vpisom študija Grafičnih in interaktivnih komunikacij na Naravoslovnotehniški fakulteti, kjer je diplomiral in kasneje tudi magistriral. Svojo ljubezen do oblikovanja izkazuje na različne načine, najraje v obliki eksperimentov z geometrijo, ilustracijo, fotografijo in tipografijo ter posledičnega odkrivanja povezav in vzorcev, tako v digitalnem kot analognem okolju. Prav to ga je privedlo tudi do izdelave magistrskega dela, v katerem je spojil tehnike ročnega izdelovanja papirja s 3D pisavo ter z minimalno intervencijo v prostor dosegel, da preprosta linijska tipografija zaživi, svetloba in sence pa ji dajo maso ter pomen.

18. 4. 2017 ob 19.00: 

Anja Delbello: Oblikovanje kot del vsebine (Ozadje načrtovanja didaktično-kulinarične knjige Plava)

Anja Delbello je grafična oblikovalka s fokusom na oblikovanju knjig in drugih publikacij. Njen pristop je oblikovanje, ki je osnovano na vsebini in ima v mislih končnega uporabnika/bralca/gledalca, kar je podrobneje raziskala tudi v magistrskem delu, ki ga je leta 2016 zaključila na smeri Grafične in interaktivne komunikacije na NTF. Z Aljažem Veselom tvorita oblikovalski tandem AA, deluje pa tudi znotraj kolektiva Matej Koren Studio. Njeno delo je bilo razstavljeno na različnih skupinskih razstavah doma in po svetu, prejela pa je tudi nagrade, kot sta Najlepša slovenska knjiga 2015 na 31. Slovenskem knjižnem sejmu in Certificate of Typographic Excellence na oblikovalskem tekmovanju TDC62 (New York).

Več informacij najdete tukaj.

Vir: Tipo Brda