Vserogovska razstava

Ob 11. obletnici avtonomije Tovarne Rog, bo v Zelenici na ogled že tradicionalna razstava rogovskih umetnikov. To leto se bodo predstavili z ambientalno instalacijo, ki na improvizoričen in igriv način skuša dočarati videz in vzdušje rogovskih ateljejev.

Večinoma ročno izdelani objekti, reciklirani predmeti, sledi dela in nenehne dinamike so v Rogu vseprisotni in ustvarjajo prepoznavno estetiko avtonomne tovarne. Ravno ta celosten, ambientalni pridih je bil motiv za intervencijo v prostor galerije, ki tako začasno postane ‘univerzalni rogovski atelje’. Mešanica različnih estetik, materialov, del v procesu, končanih umetnin ali elementov pohištva lahko prevzame vlogo umetniškega dela skozi umik in pogled navzven. Funkcija vsega naštetega postane le lastni obstoj, kar omogoča podoživljanje istih fenomenov na nov način, tako samim umetnikom kot obiskovalcem.

Rogovci kot poslanstvo umetniških aktivnosti v tovarni ne vidijo težnje k tako imenovani ‘kreativni industriji’ in konstantni proizvodnji umetniških izdelkov ter spodbujanju konkurenčnosti in tekmovalnosti, ampak upoštevanje skupnosti, ki temelji na grajenju, nadgrajevanju, spreminjanju, mutiranju, sobivanju in spodbujanju. Takšen pristop zagotovo predstavlja alternativo ravno nasprotno naravnanem umetniškemu trgu pri nas in širše.

Razstava v Zelenici je predvsem skupinski projekt, ki se izogiba subjektu in prezentira Rog kot pomembno specifiko ljubljanske socialne in umetniške scene.

Vir: Rog