Vabilo na Praznik glasbe 2019

Praznik glasbe je del svetovne glasbene iniciative Fête de la musique, ki poteka vsako leto 21. junija po celem svetu. Prvič se je odvil leta 1982 v Franciji, dandanes pa se odvija v več kot 400 mestih iz več kot 120 držav sveta.

Fête de la musique poteka po naslednjih mednarodno določenih smernicah francoske organizacije ADCEP:

  •  festival poteka vsako leto na isti dan, 21.6.,
  • festival je namenjen živi glasbi, glasbenikom, raznolikim glasbenim žanrom, ljubiteljem in profesionalcem,
  • vsi koncerti/nastopi so brezplačni za poslušalce. Organizatorji in partnerji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju,
  • festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih, itd. V kolikor se koncerti odvijajo v dvorani ali v drugem prostoru mora biti zagotovljen brezplačen dostop,
  • izvajalci za svoj nastop ne prejmejo honorarja, lahko pa pripravijo klobuk ali kovček za prostovoljne prispevke občinstva.

Nastop na Prazniku glasbe v skladu s smernicami Fête de la musique torej ne predvideva honorarja. A ker je Praznik glasbe usmerjen v skrb za razvoj glasbenikov, bo vsaki zasedbi, ki bo nastopila na Prazniku glasbe podeljen bon, ki ga bo do konca leta 2019 mogoče unovčiti za enega izmed individualnih posvetov na področju razvoja kariernih perspektiv glasbenikov ali pa na področju avtorskega prava.

Praznik glasbe ne predvideva selekcije prijavljenih glasbenikov, sprejeti so vsi prijavljeni, z izjemo glasbenikov, s katerimi ne bo mogoče doseči dogovora glede termina nastopa in tehničnih pogojev nastopa.

Rok prijave je 15. maj 2019.

Več informacij najdete tukaj.