Viri o evropski politiki za mlade

Kaj se dogaja v evropski politiki? Kako odločitve EU vplivajo na Evropo in preostali svet?

Obstajajo strokovne spletne revije, nekatere tudi mladih novinarjev, v katerih se lahko mladi pozanimajo o evropskih razpravah in v njih sodelujejo.

Na Zavodu Movit so pripravili seznam, ki predstavlja nekatere izmed njih:

The European Sting
The European Sting je brezplačni spletni časopis za demokratično in neodvisno spremljanje evropskih zadev. Namen časopisa je državljanom EU omogočati vključevanje v razprave za boljšo Evropo, ki so tako kritične kot tudi konstruktivne.

Kot bralec lahko objaviš kritične zgodbe in prosto izraziš svoje mnenje. V ključnih lahko sodeluješ tudi preko socialnih medijev.

Časopis, ki ga vodijo in so ga ustanovili strokovnjaki za zadeve EU, zavzema neodvisno stališče in je zato edinstven. Članki vsebujejo več informacij kot podobni članki v drugih časopisih in so namenjeni širšemu razumevanju zapletenih tem, avtorji pa želijo dejstva predstaviti čim bolj objektivno.

Cafébabel
Cafébabel je prva večjezična in participativna revija, ki je delo mladih in hkrati namenjena drugim mladim Evropejcem. Revija je edinstvena platforma, kjer se prepleta delo prostovoljnih avtorjev, prevajalcev, filmskih ustvarjalcev in fotografov, končni rezultat pa je vsakodnevno poročanje o življenju mladih Evropejcev. Na voljo je v francoščini, španščini, italijanščini, nemščini in poljščini.

Cafébabel prispeva k inovativni evropski pripovedi. Če želiš pri tem sodelovati, predstavi idejo, prevedi članek, postani del lokalne skupnosti ali pa del uredništva.

The New Federalist
The New Federalist je spletna revija Mladih evropskih federalistov (JEF-Europe), politične organizacije, ki se zavzema za evropsko integracijo. Na voljo je v nemščini, angleščini, španščini, francpščini, italijanščini, nizozemščini in poljščini. Če želiš prispevati članek, lahko najdeš kontaktno osebo za svojo državo tukaj

Specializirani tisk:
• EuroNews – https://www.euronews.com/ 
• EurActiv – https://www.euractiv.com/ 
• Politico – https://www.politico.eu/  
• Parliament Magazine – https://www.theparliamentmagazine.eu/ 

Za študente novinarstva:
The Forum for European Journalism Students (FEJS) je mednarodna organizacija, namenjena izmenjavi informacij med evropskimi študenti novinarstva, mladimi profesionalci in državljani, ki se za novinarstvo zanimajo.