Zaključna konferenca “Spoštuj Besede!”

Mednarodni projekt »RespectWords« (v slovenščini »Spoštuj besede«) s sloganom »Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru« naslavlja vlogo medijev in tistih, ki jih ustvarjajo, v razmerju do migracij in etničnih ter religijskih manjšin.

V skrb vzbujajočem evropskem kontekstu, ki ga trenutno zaznamujejo razčlovečene migracijske politike, pomanjkanje empatije do življenja in pravic migrantov, porast islamofobnega in ksenofobnega diskurza ter poblagovljenje/komercializacija novinarskih informacij, partnerji projekta »Respect Words« iz več kot 150 evropskih medijev, med njimi tudi Radio Študent, s približno 1300 novinarji iz 8 evropskih držav (Nemčije, Avstrije, Slovenije, Španije, Grčije, Madžarske, Irske in Italije) sodelujejo v težnji, da bi prispevali k ustvarjanju novih podob, ki so ključne v borbi proti sovražnemu govoru.

Namen projekta je bila vzpostavitev reprezentativnega etičnega kodeksa (dostopen na https://www.respectwords.org/sl/eticni-kodeks/), ki bi lahko ponudil smernice za novinarsko poročanje o temah, kot so migracije, manjšine in begunstvo.

V tem kontekstu Radio Študent ob koncu projekta organizira tridnevno konferenco, na kateri se jim bodo pridružili mednarodni partnerji in bo potekala med 9. in 11. majem 2018 v prostorih Muzeja sodobnih umetnosti Metelkova in v Moderni Galeriji.

Program konference si lahko pogledate tukaj.