23. Rdeče zore

Rdeče zore vabijo, da se pridružite na že 23. Mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore.

Tudi letošnji program bo otvorjen z razstavo v Galeriji Alkatraz, tokrat umetnice Urške Preis, kjer bo predstavila daljši opus raziskovanja bolečine žensk(e) z naslovom Dolores.  Tekom festivala bo že desetič s portalom spol.si, ter teatralno podelitvijo izpod rok FEMtv in ZIZ kolektiva, podeljena nečastno “nagrada” bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta, hkrati pa bodo nekatere od nečastnih izjav prikazane na razstavi BOTS – Based on true stories v Nočni izložbi Pešak in v virtualni galeriji portala spol.si. 

Vsak_a s svojim performansom pa se bodo predstavile_i Saša Bezjak, Mentalika, Luen Rom in Danijela Zajc. Slednja na festivalu sodeluje s predstavo PRAG, drugo v ciklu trilogije z naslovom Niti PraGozd. Neinstitucionalna umetnost bo predstavljena tudi skozi razstavo in performans FriFormaA\V v Cirkulaciji2 ter drugo razstavo Rdečih zor, ki se bo otvorila konec marca.

Na festivalu bo nastopila tudi glasbena performerka Mary Ocher ter slovenska zasedba LeLee, kot popestritev dolgih zimskih noči pa bodo priskočili na pomoč še Ya Toshiba, Nulla in Dvidevat. Dvojec Urška Savič in Tadeja Žele bo z glasbenimi vložki dopolnil branje poezije, tudi letos v sodelovanju s platformo IGNOR.

Festival bo zaokrožen še z delavnicami sitotiska, zračne vrvi in obroča, t. i. “vouganja” ter z okroglo mizo prevajalk_cev feministične literature z založbo Sophia, SCCA-Ljubljana in spol.si.

Več informacij o dogodku je na voljo tukaj.

Vir: Rdeče zore