5. oddaja Mladinski informator: Naj te film odpelje!

Film je kreativna umetnost, v kateri se združuje še cel kup drugih umetnosti, kot so plesna, glasbena, likovna, gledališka, besedna umetnost. Posameznike v kino žene želja po zabavi, razvedrilu in druženju, po tem da bi ubežali vsakdanji rutini ter tudi želja po novih informacijah. Fascinacija nad vizualnimi efekti ter iluzija kot resnična moč medija, sta ljudi privabljali v kino že od nekdaj.

Začelo se je s potovalnim kinom, ki je od mesta do mesta predvajal filme, kinom na prostem, ter kmalu tudi stalnimi kinomatografskimi dvoranami. Ko je postala v drugi polovici 50. let popularna televizija so kinomatografi izgubili svojo moč, saj je udobje kavča prevladalo. Video, dvdji, internet,… zgodila se je revolucija na področju gibajoče slike in film je postal vedno bolj dostopen medij.

Danes ga lahko gledamo na televiziji, računalniku, na pametnih telefonih in tablicah. Na poti v šolo, med odmori, na letalu, vlaku, pravzaprav skoraj povsod. Vendar pa to, da nam je film dostopen na vsakem koraku, na različnih vizualnih pripomočkih ni primerljivo s filmom, ki si ga ogledamo v kinodvorani. Izkušnja, ki se iz vsakdanje ter takšne, ki se zgodi kar tako malo mimogrede, ni enaka tisti, ki jo doživimo v kinu, saj je ogled filma v kinodvorani dogodek.

Filmsko dogajanje je tudi v Ljubljani zelo aktivno. Očitno je, da mlade film  zanima, porast festivalov pa je znak, da je film polje kreativnosti in izraz s katerim se mladi lahko poistovetijo in v njem najdejo nekaj zase.  Istočasno tudi družba nasploh prepoznava veljavo in pomembnost širjenja filmske kulture med mladimi.

Ta konec tedna se v Ljubljani odvija filmski festival Zoom, festival, ki je namenjen spodbujanju, spoznavanju in izobraževanju mladih na področju filmskega ustvarjanja. Teden, ki je pred nami pa bo v znamenju festivala Kinotrip, kjer mladi za mlade organizirajo festival, na katerem predvajajo mladinske filme, ki vključujejo tematike, ki so mladim blizu. Meseca maja se bosta odvila še dva filmska festivala za mlade, Film na oko in Videomanija.  Izkušnjo neposredne vpletenosti v filmsko umetnost skozi oči gledalca, soorganizatorja in ustvarjalca, pa smo preizprašali z Martinom in Palomo, ki letos sodelujeta na festivalu Kinotrip.

Oddajo lahko poslušate tukaj.

Vse oddaje so dostopne tukaj.