Delavnica Fotogram in njegova magija

Fotogram je tehnika iz najzgodnejših časov fotografije, pri kateri bolj ali manj prosojne objekte namestimo na fotosenzitiven papir ali film, ki ga na to izpostavimo svetlobi in obdelavi. Man Ray, ki je trdil, da je postopek izumil, je fotogram opisal ne kot mehansko kopijo, temveč kot nepredvidljivo slikovno pustolovščino.

V sklopu štiriurne delavnice bodo udeleženci s 16 mm filmom, objekti, ki jih bodo prinesli s seboj, bliskavicami in kemikalijami ustvarili 16mm črno-bele fotografske zanke – sekvence gibljivih slik. Pri tem film ne bo predstavljal serije fotogramov, temveč grafično in svetlobno kontinuiteto, ki jo animira zaslonka projektorja pri 24 okvirjih na sekundo. Delavnica ponuja izkušnjo vsega magičnega, ki se zgodi v procesu fotokemičnega ustvarjanja podob in stremi h kolektivni izkušnji, v okviru katere udeleženci delijo svoje ideje in množijo kreativnost!

Delavnico bo vodila Carole Thibaud, video operaterka in umetnica, ki dela z analognim filmom, deluje v Nantesu v Franciji ter je članica filmskega laboratorija MIRE.

Udeležba na delavnici je brezplačna, potekala pa bo v angleškem jeziku. Predhodno znanje ni potrebno, vabljene/-i nadobudneži/-ce vseh starosti!

Udeležence pozivajo, naj s seboj prinesejo predmete, ki bi jih lahko uporabili za ustvarjanje podob na 16mm film (rastline, cvetlice, zelenjavo, majhne predmete, tekstil, čipke, teksturiran papir) ter majico oz. oblačila, ki jih lahko umažejo. Število mest je omejeno, zato svojo udeležbo najavite na delavnica@ljudmila.org.

Več informacij je na voljo tukaj.