Pasti strokovne pomoči

Osebe, ki se identificirajo kot geji, lezbijke in biseksualne osebe, so izpostavljene večjemu tveganju za razvoj duševne motnje, samomorilnega razmišljanja, zlorabe psihoaktivnih snovi in namernega samo-poškodovanja kot heteroseksualne osebe.  

Najmanj 16 študij med mladimi pa poroča o zelo visoki stopnji poskusov samomora (20 do 53 %). Študije kažejo enako tudi za transspolne osebe, med katerimi je stopnja poskusov samomora zelo visoka.   

V Sloveniji leta 2020 še vedno nimamo Zakona o psihoterapiji, ki bi jasno določal, kdo vse lahko opravlja storitev psihosocialne pomoči in/ali psihoterapije. V vsakdanjem življenju to pomeni, da so osebe lahko izpostavljene neprimerni, nestrokovni obravnavi in jih zakon pred tem ne ščiti. Ravno zato je pomembno, da je oseba opremljena z bistvenimi informacijami in pravicami, ki izhajajo iz odnosa med njo in svetovalno_im delavko_cem ali psihoterapevtko_om.   

V ta namen vabi DIC Legebitra na izobraževanje, ki bo potekalo 15. 7. 2020 v prostorih MC Legebitra. 

Na tokratni izobraževalni aktivnosti bodo naslovile_i: Kakšna je razlika med psihosocialnim svetovanjem, psihoterapijo in vrstniškim svetovanjem? Kaj je pomembno, ko iščemo strokovno pomoč, in kako izbrati primerno obliko pomoči? Kdo lahko opravlja psihosocialno svetovanje, psihoterapijo in vrstniško svetovanje? Dogovor o sodelovanju za različne oblike pomoči. Kako je s pravico do pritožbe ob nestrokovni obravnavi in še mnoge druge teme.  

Z vami bosta Mateja Vilfan in Blažka Plahutnik Baloh iz programa Svetovanje in samopomoč za istospolno umerjene.  

Več informacij lahko najdeš tukaj