Svetlobna gverila: Pet elementov

Tema letošnjega festivala je povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Za vodilo festivalske edicije so si izbrali temo pet elementov. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), ki se jim pridružuje peti element. 
 
Epicenter dogajanja bo tudi tokrat galerija Vžigalica, v neposredni bližini katere si bo moč ogledati še vrsto drugih projektov na prostem. Svetlobne instalacije, projekcije in objekti – povečini gre za nove produkcije slovenskih umetnikov_ic – tokrat segajo vse do Tromostovja, Kongresnega in Mestnega trga, Stare elektrarne in galerije Alkatraz. V sklopu Laboratorija Svetlobne gverile so skozi leto izvajali vrsto delavnic tako z dijaki_injami in študenti_kami ljubljanskih izobraževalnih institucij kot tudi z uveljavljenimi umetniki, ki bodo novonastala dela na festivalu tudi predstavili. 

Festival kljubuje in se po gverilsko prilagaja razmeram, seveda pa še vedno ohranja temeljno poslanstvo, ki se zdi v teh negotovih in kulturi ne najbolj naklonjenih časih še toliko dragocenejše: izpostavljati vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora in s tem tudi javnega, svobodnega diskurza, ob tem pa krepiti kvaliteto in pestrost urbanega življenja. 

Potekal bo od ponedeljka, 15. 6. 2020, do sobote, 11. 7. 2020, v Ljubljani.  

Več informacij lahko najdeš tukaj.