BREXIT: EK sprejela sveženj ukrepov za udeležence programa Erasmus+

Evropska komisija je pripravila predlog ukrepov za primer izstopa Velike Britanije brez dogovora. Celotna izjava za javnost je na voljo tukaj, v nadaljevanju pa navajamo del, ki se nanaša na udeležence aktivnosti programa Erasmus+:

Varstvo pravic udeležencev programa Erasmus+

Program Erasmus+ je med najpomembnejšimi programi EU. 30. marca bo zahvaljujoč programu Erasmus+ v Združenem kraljestvu 14.000 mladih iz EU-27 (vključno s študenti, pripravniki v okviru visokošolskega in poklicnega izobraževanja in usposabljanja, mladimi udeleženci izobraževanja in izobraževalnimi delavci), v EU-27 pa 7.000 takih udeležencev iz Združenega kraljestva.

V primeru scenarija “brez dogovora” ne bi mogli dokončati svoje izmenjave Erasmus+ in morda ne bi bili več upravičeni do nepovratnih sredstev.

Namen predloga je zagotoviti, da lahko študenti, dijaki in učenci ter osebje v tujini, ki ob izstopu Združenega kraljestva (torej na dan 30. 3. 2019) sodelujejo v programu Erasmus+, v primeru takega scenarija zaključijo svoj študij/prakso/mobilnost in še naprej prejemajo ustrezno financiranje ali nepovratna sredstva.

Evropska komisija je pripravila tudi seznam vprašanj in odgovorov (FAQ), v katerih so podrobneje razloženi omenjeni ukrepi.

Ti ukrepi bodo v primeru scenarija “brez dogovora” zagotovili, da lahko mladi iz EU in Združenega kraljestva, ki so oz. bodo 30. marca 2019 udeleženci programa Erasmus+, dokončajo svoje mobilnosti brez prekinitve.

Informacije za udeležence iz Velike Britanije so na voljo tudi na spletni strani britanske Nacionalne agencije, ki jo najdete tukaj.