Evropski parlament sprejel Resolucijo o pravicah interseksualnih oseb

Evropski parlament je 14. februarja na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel Resolucijo o pravicah interseksualnih oseb, v kateri opozarja, da je treba nujno obravnavati kršitve človekovih pravic interseksualnih oseb, in poziva Komisijo in države članice, naj predlagajo zakonodajo, ki bo obravnavala ta vprašanja.

Evropski poslanci v resoluciji med drugim ostro obsojajo zdravljenje in kirurške posege za normalizacijo spola ter pozdravljajo zakone, ki prepovedujejo kirurške posege, kot jih imajo na primer na Malti in Portugalskem, ter pozivajo druge države članice, naj čim prej sprejmejo podobno zakonodajo.

Poudarjajo tudi, da je treba interseksualnim otrokom in interseksualnim invalidom ter njihovim staršem ali skrbnikom zagotoviti ustrezno svetovanje ter jih seznaniti z vsemi posledicami zdravljenja za normalizacijo spola.

Komisijo in države članice pozivajo, naj podprejo organizacije, ki si prizadevajo za odpravo stigmatizacije interseksualnih oseb.

Sprejetje dokumenta v Evropskem parlamentu so pozdravili tudi v ILGA Europe, kjer poudarjajo, da gre za zgodovinski dokument, ki je sad večletnih prizadevanj organizacij in aktivistov za pravice interseksualnih oseb.

Resolucijo najdete tukaj.