Mednarodni simpozij: Umetnost kamišibaja, beseda podobe in podoba besede

Od 10. do 12. maja bo v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta v Ljubljani potekal mednarodni simpozij “Umetnost kamišibaja: Beseda podobe in podoba besede”.

Na mednarodnem simpoziju se bodo posvetili fenomenu kamišibaj gledališča, ki omogoča v času digitalizacije in globalizacije avtentičnost komunikacije in možnost uresničenja umetniške svobode v neposrednem soočenju z gledalcem. V sodobnem, globaliziranem in digitaliziranem svetu ponuja kamišibaj, pripovedovanje zgodb ob slikah na malem lesenem odru, možnost zanimive analogne, kreativne, umetniške in medosebne komunikacije. Kot izvorna japonska umetniška forma dobiva kamišibaj v različnih kulturah različne vsebinske in oblikovne interpretacije. Njegova minimalistična in sinkretična forma pa zastavlja tudi številna vprašanja – ne le ustvarjalcem, temveč tudi strokovnjakom in raziskovalcem z različnih področij.

Dogodek organizirajo Slovenski gledališki inštitut, Društvo Zapik in Društvo kamišibaj Slovenije v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Prijave sprejemajo do zapolnitve prostih mest oziroma najkasneje do ponedeljka, 16. aprila 2018, do 12. ure.