Novo poročilo Amnesty: Izraelski apartheid nad Palestinci

Nova raziskava Amnesty International kaže,da Izrael izvaja sistem represije in prevlade nad Palestinci na vseh območjih, ki jih nadzira – v Izraelu, na Zasedenih palestinskih območjih in nad palestinskimi begunci – da bi s tem dosegel koristi judovskim Izraelcem.

To predstavlja apartheid, ki je po mednarodnem pravu prepovedan. Apartheid je kršitev mednarodnega javnega prava, huda kršitev mednarodno zaščitenih človekovih pravic in zločin zoper človeštvo po mednarodnem kazenskem pravu.

Izraz »apartheid« je bil izvorno uporabljen za opis političnega sistema v Južni Afriki, ki je izrecno uveljavljal rasno segregacijo, prevlado in zatiranje ene rasne skupine s strani druge.

Palestinci_ke so zaradi zakonov, politik in praks, ki so namenjeni vzdrževanju krutega sistema nadzora nad njimi, geografsko in politično razdrobljeni, pogosto osiromašeni in živijo v stalnem strahu in negotovosti. Vse od ustanovitve države Izrael v letu 1948 so zaporedne vlade vzpostavljale in ohranjale sistem zakonov, politik in praks, ki so bile zasnovane z namenom zatiranja in nadvlade nad Palestinci. 

Celotno poročilo in povzetek so na voljo tukaj.

Vir: Amnesty International Slovenija