Novinarska konferenca Youthopijcev

Zavod Voluntariat v sodelovanju z BUNA in partnerji iz Latvije, Romunije, Portugalske in Italije vabi na novinarsko konferenco, ki bo potekala v ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 11. uri v Hostlu Pekarna, Ob železnici 16 v Mariboru.

Projekt “The City of Youthopia” je nastal s strani mladih za mlade. Trije posamezniki, ki so se spoznali v okviru Voluntariatovega projekta NoNaVe, so stopili skupaj, ker se zavedajo, da smo vsi del problema in del rešitve. Projekt so zasnovali kot odgovor na povečano zanimanje širše javnosti za bolj trajnostni, “zero-waste” način življenja.

V Mariboru je na njihovo pobudo 27 mladih iz Slovenije, Latvije, Romunije, Portugalske in Italije, starih med 18 in 30 let, danes dobilo proste roke, da skupaj najdejo konkretne rešitve za netrajnostna vsakdanja ravnanja posameznikov in alternative za institucije/organizacije (knjižnice, kavarne, šole, turistične pisarne…), kako lahko postanejo bolj trajnostne, etične, zero-waste.

Na podlagi teh idej bodo nato kot aktivni državljani zasnovali utopično mesto po meri mladih, kot se glasi tudi ime projekta “The City of Youthopia”. Skušali se bodo čim bolj približati idealnemu mestu, ki se sklada z njihovimi pogledi, potrebami in rešitvami, ki jih bodo našli tekom izmenjave. Spoznali bodo tudi primere dobrih praks v Mariboru, se srečali z akterji, ki soustvarjajo drugačno, lepšo prihodnost, nanizali primere dobrih praks iz vseh držav, na koncu pa bodo vse skupaj zbrali in zavzeli tudi Instagram.

Še več o projektu in pomenu tovrstnega neformalnega izobraževanja mladih bosta povedali Katja Celin Yere iz Zavod Voluntariat in Živa Lopatič, predstavnica BUNA, prisotni pa bodo tudi mladi, ki so zasnovali projekt in avtorji utopičnega mesta, ki bodo sami predstavili svoje ideje.

Več si lahko preberete tukaj.