NVO v podporo modelu Ja pomeni ja

Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon za otroke in ženske – žrtve nasilja, Amnesty International Slovenije in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC vabijo nevladne organizacije, da do vključno 19. marca 2021 javno izrazijo podporo spremembam definicije kaznivega dejanja posilstva po modelu Ja pomeni ja.

V dopisu, poslanem ob dnevu žensk, so zbrale informacije o širokem krogu ljudi in organizacij, ki prav tako podpirajo tako spremembo kazenskega zakonika, in jih pozvale, da sprejmejo čim bolj kakovostne rešitve v okviru modela Ja pomeni ja. Dopis je podpisalo še 33 drugih nevladnih organizacij.

Veljavni slovenski kazenski zakonik dejanje posilstva dojema kot kaznivo samo, če so uporabljeni nasilje, grožnje ali prisila.

Taka zakonska opredelitev je znana kot model prisile, ki krši mednarodno pravo, je škodljiv za žrtve in povsem zastarel. 

V skladu s predlaganim modelom Ja pomeni ja pa gre za posilstvo, če ni podane svobode privolitve oz. soglasja v spolni odnos. 

Besedilo dopisa in več informacij lahko najdete tukaj.

Vir: Amnesty international Slovenija