Povzetki okrogle mize o duševnem zdravju mladih

Na Mladinskem svetu Slovenije, so preko spletnega okolja ZOOM organizirali okroglo mizo o duševnem zdravju mladih na kateri so sodelovali Matej Vinko–vodja strokovne skupine za duševno zdravje NIJZ, Jerneja Munc – psihosocialna svetovalka na javnem zavodu Mladi zmaji, Urša Leban – študentka psihologije in predstavnica Mladinskega sveta Slovenije ter mag. Miran Možina – psihoterapevt, psihiater in direktor Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani.

Gostje so poudarili,  da je preventiva na področju duševnega zdravja, še posebej mladih, ključnega pomena.

V Sloveniji se že na splošno v duševno zdravje vlaga bistveno premalo, preventiva pa je skoraj povsem prepuščena predvsem prostovoljstvu.

Vodja strokovne skupine za duševno zdravje NIJZ Matej Vinko je ob orisu stanja na področju duševnega zdravja mladih izpostavil, da je stisk več kot v obdobju pred epidemijo, a se o njih tudi več govori. Da so se v zadnjem letu stiske ne le povečale, ampak tudi spremenile, je ugotavljala mobilna psihosocialna svetovalka pri Mladih zmajih Jerneja Munc.

“Veliko več je težav v odnosih, predvsem doma in z vrstniki, iz vsega tega izhaja osamljenost, padec motivacije, anksioznost, depresija, panični napadi, samopoškodbena vedenja, zasvojenosti in samomorilnost”.

V večjih stiskah so se znašli tisti mladi, ki so bili v tem letu na prehodu iz osnovne v srednjo šolo ali iz srednje šole na fakultete ter tisti s slabšim socialnim statusom.

Po oceni podiplomske študentke psihologije Urše Leban trenutna situacija kaže, da se v preteklosti ni vlagalo v sistem ter se zato zelo vidne posledice kažejo danes.

Celoten povzetek lahko preberete tukaj.

Vir: MSS